Kış aylarının geldiği, havaların da gün geçtikçe soğuduğu bu aylarda kombi arayışında olanlar için yoğuşmalı kombi nedir? konusunu incelemeye karar verdim.
Yoğuşma nedir?
Yoğuşmalı kombi nedir? buna geçmeden önce yoğuşma nedir? bundan biraz bahsedelim. Yoğuşma suyun buhar veya gaz halinden sıvı haline geçmesi olayıdır. Sizinde bildiğiniz gibi suyun katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç hali vardır. Su bu üç haldeyken de üzerinde bir potansiyel enerji bulundurur. Fakat ortaya herhangi bir enerji çıkarmaz. Suyun gizli enerjisinin ortaya çıkabilmesi için hal değiştirmesine ihtiyacı vardır. Yani basit bir dille ya yoğunlaşması ya da buharlaşması gerekmektedir. Su bu geçiş esnasında ortama enerjisini verir.
Yoğuşmalı kombilerin çalışma prensibi nedir?
Yoğuşmalı kombilerde de verimi artırmak için kullanılan sistem yukarıda anlattığım esasa dayanmaktadır. Yani yoğuşmalı kombinin çalışma prensibi çok basit bir anlatımla; bacadan çıkan su buharının enerjisini tekrar sisteme dahil ederek verimi arttırmaktır. Bunu biraz açalım. Yoğuşmalı kombilerde yoğuşma bacasının etrafına yerleştirilen bir eşanjör sistem bulunmaktadır. Bu sistem içerisinden kalorifer peteklerimizden gelen dönüş suyu geçirilir ve bu şekilde dönüş suyunun derecesi arttırılır. Yani bacadan çıkan yüksek ısıdaki su buharı önce bizim sistemimizdeki suyu ısıtır sonra dışarı atılır. Konvansiyonel sistemlerde bu bulunmamaktadır. Su buharı direkt olarak dışarı atılmaktadır. Yoğuşmalı kombiler bu özelliği sayesinde konvansiyonel kombilere göre daha verimli çalışmaktadır.
Bu su buhar nerden geliyor?
Su buharı doğalgazın bir yanma ürünü olarak ortaya çıkmaktadır. (CH4+O2=CO2+H2O) yani su buharı doğalgazın yanması sonucu ortaya çıkan su buharıdır. Konvansiyonel kombilerde ise daha önce de söylediğim gibi bu sıcak buhar, su kullanılmadan atılmaktadır.
Yoğuşmalı kombi neden 55 derecede kullanılmalı?
Eğer yoğuşmalı kombi almışsanız 55 derecede kullanmanız gerektiği size mutlaka söylenmiştir. Peki yoğuşmalı kombiler neden 55 derecede kullanılmalı? 60 derecede 70 derecede kullansak olmaz mı?
Olmaz arkadaşlar. Sebebine gelince; bu durum suyun ilk başta anlattığım halleriyle alakalıdır. Su 54 derecede tam yoğuşma sağlamaktadır. Yani yoğuşmalı kombiyi tam veriminde kullanabilmek için 55 dereceyi geçmemeliyiz. Burada söylediğim 55 derece kombinin peteklerden dönüş suyunun sıcaklığıdır. Burada akıllarda şöyle bir soru beliriyor; Peki ben 55 dereceyi geçmeden evimi nasıl ısıtacağım? Burada devreye petek boyutları giriyor. Yoğuşmalı kombilerde daha fazla petek hacmi kullanarak evimizin ısıtmasını sağlıyoruz. Yani normal konvansiyonel bir kombide kullanılan miktarda kalorifer peteği kullanarak ısınmamız biraz zor olabilir. Yoğuşmalı kombilerde konvansiyonel kombilere oranla yüzde 30 daha fazla petek kullanılmalıdır.
Konvansiyonel kombi kullanımı sonrası yoğuşmalı kombiye geçenlerde en çok karşılaşılan sorunda budur. “Yoğuşmalı kombi aldım ısınamıyorum. Eski kombim daha iyi ısıtıyordu.” şeklinde yakınmalar olmaktadır. Bu kombi firmasının ihmal veya bilgisizliğinden kaynaklanır. Kombiyi yoğuşmalı kombi olarak değiştirirler fakat evde bulunan petekleri hesaba katmazlar. Bu şekilde olunca ısınamazsınız. Sizde bu sefer başlarsınız kombinin derecesini yükseltmeye. Böyle oluncada az önce anlattığım 55 dereceyi geçersiniz ve yoğuşmalı kombiniz tam veriminde çalışmaz. Dolayısıyla eski kombinizdeki performansı yakalayamazsınız. Sonra başlarsınız kombim çok yakıyor. Kombim ısıtmıyor demeye. Bunları yaşıyorsanız mutlaka kalorifer peteklerinize ekleme yaptırın. Normal kombiden yoğuşmalı kombiye geçerken firmaya bunu hatırlatın. Sonra canınız sıkılmasın.
Yoğuşmalı kombilerin konvansiyonel kombilere göre tek farkı yoğuşma teknolojisi değildir. Yoğuşmalı kombilerin yanma sistemleride konvansiyonel kombilere göre biraz daha farklıdır. Normal kombiler tüple kullanılan şofbenlere benzer. Alev alttan yanar, üstte bulunan eşanjörü ısıtarak kalorifer suyunu ısıtır. Bu kombilerde belli miktarda ısı kullanılamaz yukarı doğru yükselerek kaybolur. Yoğuşmalı kombilerde ise kapalı bir yanma odası bulunmaktadır. Kapalı olduğu için yanmayı siz göremezsiniz. Yoğuşmalı kombilerde bu kapalı olan yanma odasına doğalgaz oksijenle birleştirilerek püskürtülür ve tam bir yanma gerçekleştirilir. Tam yanmanın oluşması da verimi büyük bir oranda arttırmaktadır.
Yoğuşmalı kombilerde ayrıca birde su gider borusu bulunmaktadır. Yüksek ısıdaki su buharının sıvıya dönüşmesi sonucu oluşan bu su bu boru yardımıyla bir su giderine bağlanarak dışarıya atılmaktadır.
Yoğuşmalı kombi almalımıyım?
Burada kesin bir şekilde yoğuşmalı kombi alın diyemiyorum. Çünkü bu biraz da maddiyatla alakalıdır. Evde geçirdiğiniz süreyle alakalıdır. Yaşadığınız iklim koşulları, evinizin metrekaresi, vesaire vesaire bir çok faktör devreye girer.
Yorumunuzu Yazın
Yorumları Görüntüle