Vegan Nedir?
Vegan nedir? bu soru geçenlerde izlediğim bir programda insanların vegan olduklarını söylemeleriyle kafamda canlandı. Vejetaryen’ leri daha önce duymuştum ama bu veganda nerden çıktı?
Bu arada; daha önce “vejeteryan” diye bildiğim kelimenin doğru kullanımının Türk Dil Kurumu’nda “vejetaryen” olduğunu da bu sayede öğrendim.
Neyse konumuza dönelim. Yapmış olduğum araştırma bana gösterdi ki veganlık, vejetaryenliğin bir üst mertebesiymiş. Vegan kişiler hayvanlardan elde edilmiş her türlü gıda, elbise ve bunlara benzer şeyleri kullanmayı reddediyorlar ve kullanmıyorlar.
Vegan nedir? sorusuna verilebilecek en kısa cevap; tüm hayvansal gıda ve hayvansal ürünlerden arınmış bir hayat şeklidir.
Vegan Beslenme
Vegan beslenme şeklinde; hiçbir şekilde hayvan eti ve hayvanlardan üretilen ürünleri (süt, yumurta, peynir, bal, polen, v.b) kullanılmaz. Peki veganlar ne yer? Vegan beslenmede; hayvan ürünlerinin dışında; sebze, meyve, baklagil, mantarlar, kuruyemiş ve kuru meyveler, v.b gıdalar bulunur. Veganlıkta B12 ve D vitamini almak en büyük sorunlardandır. Bu vitaminleri veganlar tablet formda alırlar ve güneş ışığından yararlanırlar. Veganlar protein kaynağı olarak bitkisel proteinleri kullanırlar.
Veganlığın Tarihçesi
Tarihte vegan kelimesi ilk olarak 1940 yılında Donald Watson tarafından ortaya çıkmıştır. Donald Watson aynı zamanda Vegan Derneği‘ni kuran bir hayvan hakları savunucusudur. Watson hiç sigara içmedi, alkol tüketmedi ya da toksinler olarak gördüğü gıdaları tüketmedi. 1940 ‘lı yıllarda süt üretimini öğrendikten sonrada vegan oldu. 1944 yılında da eşi ve dört arkadaşı ile Vegan Derneği’ni kurdu. Böylece Dünya üzerinde vegan hayat tarzının temelleri de atılmış oldu.
Yorumunuzu Yazın
Yorumları Görüntüle