Bir önceki yazımda uyumak istemeyenler için “uyku nasıl açılır?” hakkında bilgiler vermiştim. Bu yazımda ise uyumak isteyipte bir türlü uyuyamayanlar için; uyku nasıl gelir? uykuya dalabilmek için hangi yöntemleri denemeliyiz. Kısaca açıklamaya çalışacağım.
Uyku Nedir?
Uyku nasıl gelir? öğrenebilmek için öncelikle uyku nedir? bunu iyi bilmemiz gerekir. Uyku dış ortamdaki uyarıcı etkilere karşı uyarılma eşiğimizin yükseldiği andır. Yani Dünya’dan biraz uzaklaşıyoruz açıkçası. Her canlının günlük işlerini yerine getirebilecek güce sahip olabilmesi için uyumaya ihtiyacı vardır. Uyku halinde vücudumuzda organlarımız dinlenmeye geçer, vücut kendini yenilemeye başlar.
Uykunun Evreleri
Uykunun non-rem ve rem uykusu olmak üzere iki evresi vardır. Ayrıca non-rem uykusu kendi içinde dört evreye ayrılır.
Non-rem uykusu ve evreleri
Evre-1; uyku bastırmıştır. Uykuya dalan kişi kolay uyarılır ve uyandığında genellikle uyumadığını söyler.
Evre-2; bu evrede uyuyan kişi uyarıldığında uyuduğunu bilecek durumda olur. Evre-3 ve Evre-4; bu iki evrede uykuya dalan kişinin beyin dalgaları artık yavaşlamıştır. Uyarılma eşiği yükselmiştir.
Rem uykusu
Rem uykusu diğer uyku evrelerinin aralarında oluşur. Bir sıralaması yoktur. Genellikle bu evrede rüya görülür ve bu esnada göz hareketleri oldukça hızlıdır. Uyuyan birinin göz hareketlerinden rem uykusunda olduğunu anlayabilirsiniz. Uyku hakkında biraz bilgiye sahip olduğumuza göre; artık Uyku nasıl gelir? konusuna geçebiliriz.
Uyku nasıl gelir? Nasıl uykuya dalabilirim?
Beyninize artık uyku vakti geldiğini hatırlatın
Uyumaya geçmeden önce mutlaka yaptığınız birşeyler olsun. Banyoya gidin ve elinizi yüzünüzü, ayaklarınızı yıkayın, dişlerinizi fırçalayın. Bunları mutlaka her uyku öncesi yapın ki; beyin artık uyku vaktinin geldiğine şartlansın.
Uykunuzun geldiğini hissettiğiniz an yatağa girin
Eğer uykunuzun geldiğini biraz da olsa hissederseniz; hemen yatağa girin. Bu zaman uyku için en ideal zamandır bunu unutmayın.
Odanızı ferah tutun
Odanızı havalandırın, yasyık kılıfı ve çarşaflarınızı sık sık değiştirin. Bu sizin rahatlamanızı sağlayarak uykuya dalışınızı hızlandıracaktır.
Odanızda saat bulundurmayın
Odanızda bulunan saatin sesi sizi rahatsız edebilir. Saatiniz sessiz olsa bile; uykuya dalmakta zorlanıyor ve bu esnada gözünüz sürekli saate takılıyorsa işiniz zor. Saatin geç olduğunu görüp, uyuyamadığınız için sinirlenirsiniz ve bu uykuya dalmanızı oldukça zorlaştırır.
Kendinize uygun yatak ve yastığı seçin
Nasıl uyku gelir? sorusunun en net cevaplarından birisi yastık ve yatak seçiminizdir. İyi bir uyku ve hızla uykuya dalabilmek için; rahat bir yatak ve size uygun bir yastığa ihtiyacınız var. Bunların seçimini çok iyi yapmalısınız.
Işıksız ortam
Işıksız bir ortam uykunuzun gelmesi için olmazsa olmazlar arasındadır. Gece sokak lambalarından gelen çok az bir ışık dahi uykunuzu kaçırabilir. Buna izin vermemek için perdelerinizi koyu renkli ve kalın seçin. Uykuya dalabilmek için kendinize ışıksız bir ortam yaratın.
Triptofan ve melatonin
Bu ikiliyi daha önce duymamış olabilirsiniz ama artık bence duyma vakti geldi. Triptofan ve melatonin uykusuzluğa iyi gelir. Bunun için ceviz, muz yiyin ve ılık süt için.
Günlük yazın
Yatağa yattığımızda sürekli gün içinde yaşadığımız olaylar aklımıza gelir ve bu bizim uykumuzu kaçırır. Bunun önüne geçebilmek için günlük yazmanızı öneriyorum. Günlüğünüze o gün içinde yaşadıklarınızı yazarak bunları düşünmekten uzaklaşırsınız. Bu aynı zamanda sizin rahatlamanızı sağlayacaktır. Günlüğünüzü yazın, kapağını kapatın ve uykuya dalın. Uyku nasıl gelir? makalemizin sonuna geldik. Hepinize iyi uykular.
Yorumunuzu Yazın
Yorumları Görüntüle