Ev işlerinde kadınların en çok zorlandığı şey sanırım ütü yapmaktır. Kalabalık bir aileyseniz ve birde ütünüz kaliteli bir ütü değilse işiniz oldukça zor. Bu yazımda sizlere; Ütü alırken nelere dikkat etmeliyiz? Bir ütüde olması gereken özellikler neler? En iyi ütü hangisi? En çok satılan ütü modeli hangisi? kısaca herkesin anlayacağı dilden anlatmaya çalışacağım.
Ütü alırken nelere dikkat etmeliyiz?
En iyi ütü size zamandan kazandıran ve sizi yormayan ütüdür. Peki en iyi ütü hangi özelliklere sahip olmalı?
- Ütü kullanım oranınız nedir?
Kalabalık bir aileyseniz ve buna bağlı ütüleyeceğiniz giysi sayısı fazlaysa buhar kazanlı ütülere yönelmelisiniz. Buhar kazanlı ütüler normal ütülere göre daha fazla buhar gücüne sahiptir. Dakikada ürettikleri buhar normal ütülere göre daha fazladır. Buda ütü yapmanızı kolaylaştırır. Buhar kazanlı ütülerin dezavantajları ise; normal ütülere göre daha fazla alan kaplamaları ve fiyat olarak daha pahalı olmalarıdır. Çekirdek bir aileye sahipseniz ve ütü yapacağınız giysi sayısı azsa normal bir ütü sizin işinizi görecektir. Tabi normal bir ütüde de aramamız gereken bazı özellikler elbette var. Bunları da yazımın devamında anlatıyorum.
- Ütü buhar gücü nedir? Ütü buhar gücü ne olmalı?
Ütü satın alırken belki de en çok dikkat etmemiz gereken şey ütünün buhar gücüdür. Buhar gücü ve buhar basıncı yüksek bir ütü almanız işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Buhar gücü yüksek ütüler elbiselerdeki kırışıklıkların daha kolay açılmasını sağlar buda sizin zamandan ve iş gücünden tasarruf etmeniz demektir. Buhar gücü ütülerde genelde; buhar püskürtme, buhar basıncı gibi tabirlerle yazılır ve dakikada ütünün kaç gr buhar ürettiğiyle alakalıdır. Örneğin: buhar püskürtme 50gr/dk gibi. Bu ütünün dakikada 50 gr buhar ürettiği anlamına gelir. Bu oran ne kadar yüksekse işimiz de o kadar kolaylaşacaktır.
Tavsiye Yazı: Mini fırın tavsiyesi
- Ütü tabanı seramik mi? yoksa çelik mi? olmalı?
İşte sürekli kafamızı kurcalayan konulardan biri daha. Piyasada en çok satılan ütüler; seramik tabanlı, teflon tabanlı ve çelik tabanlı olan ütülerdir. Peki bunlar arasında hangisi daha iyi? En iyi ütü tabanı hangi malzemeden olmalı?
Çelik tabanlı ütüler
Çelik tabanlı ütüler kullanım esnasında çok fazla dikkat gerektiren ütülerdir. Kumaşa yapışmaması, leke ve parlama yapmaması için çok dikkatli kullanmalıyız. Ben bu ütüleri pek tavsiye etmiyorum. Günümüzde çok tercih edilen bir ütü tabanı değildir.
Teflon tabanlı ütüler
Yapışmaz teflon tabanlı ütüler kumasın leke yapmasını yani sararmasını ve kumasın yanmasını önlerler. Kumaş üzerinde kolay kayarlar.
Seramik tabanlı ütüler
Benim size tavsiyem seramik tabanlı ütülerdir. Ütü yaparken seramik taban kumaş üzerinde kolay kayar. Kumaşta sararma, yanma ve yapışma gibi problemler ortaya çıkmaz. En çok tercih edilen ütüler seramik tabanlı ütülerdir.
Ütü alırken dikkat etmemiz gereken bir diğer nokta da; ütü tabanında bulunan buhar deliklerinin sayısıdır. Ne kadar çok delik o kadar geniş alanda kırışık açmak demektir.
- Malzeme kalitesi
Ütü alırken ütünün yapıldığı malzemeyi inceleyin. Ütüde bulunan buhar düğmesi bizim en çok kullandığımız parçadır. Bu düğmenin sağlamlığını kontrol edin. Yine ütülerde en çok başımıza gelen sorun; ütü kablosunun kırılmasıdır.
Ütü kablosunun sert olmamasına, elestik, kolay kıvrılan ve kaliteli bir kablo olmasına dikkat edin.
- Ütü temizliğinin kolay olması
Ütü kullanırken en çok canımızı sıkan şeylerden birisi; ütünün içinde biriken kireç artıklarıdır. Suda bulunan kireç zamanla ütümüzün kazanını, buhar geçişlerini, buhar deliklerini tıkar. Buda ütü buhar basıncının ve buhar oranının düşmesine sebep olur. Ayrıca giysilerimizi ütülerken sarı, kahverengi lekeler oluşmasına sebep olur.
Günümüzde satılan ütülerin bazılarında kireç toplama haznesi olmakta ve suda bulunan kireç bu hazne içinde toplanmaktadır. Belirli aralıklarla bu hazne kapağını açarak biriken kireci temizliyoruz. Bu özellik genellikle hızlı kireç temizleme özelliği olarak geçmektedir. Benim tavsiyem bu özellikte bir ütü almanızdan yana.
Yorumunuzu Yazın
Yorumları Görüntüle